Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2008 17:46 - Можем ли вече да сме спокойни?
Автор: lusila Категория: Политика   
Прочетен: 1152 Коментари: 2 Гласове:
0



Вълчев: Не махаме изучаването на българския език от училищата
Въпросът е да се направи така, че да се избегнат възможни пречки при провеждането на задължителните матури, обясни министърът 11.04.2008

imageНе махаме изучаването на българския език от училищата, заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев по време на парламентарния контрол.

Обяснението му бе по повод предложения от Министерски съвет законопроект за промяна на Закона за народната просвета, според който отпада държавното образователно изискване за задължително изучаване на български език.

По никакъв начин текстът в законопроекта не засяга изучаването на българския език в училище, беше категоричен Вълчев. Той обясни, че образователният министър трябва да издаде наредба за изучаването на езика и друга наредба за учебното съдържание по предмета "Български език".

Нормите на книжовния български език се регламентират от Института по български език на БАН, а какво се учи, се определя от държавното образователно изискване за учебно съдържание, уточни министърът.

Според него правилното действие е да се полагат усилия за правилното усвояване на българския език, което е работа не само на министъра на образованието.

Депутатът от "Атака" Станислав Станилов настоя да остане законовият текст за образователното изискване за задължително изучаване на български език.

В отговор Вълчев каза, че не е против въпросният текст да остане, след като се счита, че има символно значение. Въпросът е да се направи така, че да се избегнат възможни пречки при провеждането на задължителните матури, допълни министърът.

Вълчев обясни, че атаката срещу въпросната законодателна промяна идва от група преподаватели, които са против отпадането на кандидат-студентския изпит по български език и литература, след като бъдат организирани националните матури.

В предложените поправки на Закона за народната просвета се посочва, че отпада точка 4 от чл. 16 на закона. Тази точка регламентира съществуването на държавно образователно изискване за задължително изучаване на български език в училищата.

Промяната провокира множество спорове в обществото и притеснения, че ако бъде приета, изучаването на официалния език вече може и да не е задължително.


function showtip(){ document.getElementById("tooltip").style.visibility = "visible" } function hidetip(){ document.getElementById("tooltip").style.visibility="hidden" }
image  
image
 
 
   image
 


Тагове:   можем,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Какво сега заден ход ли дава? После ...
11.04.2008 19:31
Какво сега заден ход ли дава? После така ще извъртят нещата, че това от, което се страхуваме ще стане действителност.
цитирай
2. lusila - Няма да е лесно
11.04.2008 19:54
Този път няма да е лесно да ни замажат очите.Много са хората, които внимават какви ги вършат. Мина времето, когато смятаххме, че това е работа на политиците. Те ще се грижат за бъдещето на България. Оказа се , че грешим. Преди всичко се грижат за благосъстоянието си. Като фараоните се подготвят за задгробния си живот. Иначе не мога да си обясня лакомията, която развиха последните 18 години..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lusila
Категория: Политика
Прочетен: 53810
Постинги: 18
Коментари: 48
Гласове: 106
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930